Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Gustav Vigeland

Νορβηγός γλύπτης· γεννήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας το 1869. Απο μικρός ασχολήθηκε με την ξυλογλυπτική καθώς ο πατέρας του ήταν ξυλουργός. Παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Σχεδίου του Όσλο και ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης· στο Παρίσι γνώρισε τον Auguste Rodin,από τον οποίο επηρεάστηκε έντονα στην τέχνη και την τεχνική του. Άφησε καλλιτεχνική κληρονομιά περίπου 1600 γλυπτών, 12,000 ζωγραφιών και σχεδίων και 400 ξυλογραφιών - εκτίθενται στο Μουσείο Vigeland.
Το Vigeland Park, στο Όσλο, ένα πάρκο 80 στρεμμάτων, του οποίου υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική σχεδίαση ήταν ο ίδιος ο Vigeland, κοσμείται από τα μπρούτζινα και γρανιτένια γλυπτά του, 192 τον αριθμό με συνολικά 600 φιγούρες. Ακολουθεί τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου, αποτυπώνοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις που δένουν τα μέλη μιας οικογένειας, τα δύο φύλα και ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Επιβλητικές και συγκινητικές φιγούρες, αποκαλύπτουν το μεγαλείο των Δεσμών Αίματος και της Συντροφικότητας.














1 σχόλιο:

  1. Καί μόνο βλέποντας κάποιος αυτές τίς εικόνες,επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο μέσα στήν ψυχή του, τήν θέσι πώς τελικά αξίζει νά πολεμήσει καί νά πεθάνει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή