Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Arnold Böcklin (1827-1901)

Γεννήθηκε το 1827 στην Βασιλεία της Ελβετίας. Αφού σπούδασε στο Ντίσελντορφ υπό τον Johann Wilhelm Schirmer, ταξίδεψε στην Ζυρίχη, την Γενεύη και την Ρώμη, όπου βρέθηκε "εκτεθειμένος" στην κλασική και αναγεννησιακή τέχνη, καθώς και στα τοπία της Μεσογείου. Το 1856 κατοικεί στο Μόναχο όπου βρίσκει δύο θερμούς θαυμαστές της τέχνης του στα πρόσωπα του Adolf Friedrich Graf von Schack (ο οποίος αγόρασε 14 πίνακές του) και του ίδιου του βασιλιά Λουδοβίκου I. Το 1860 διορίζεται Καθηγητής Τοπίου στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βαϊμάρης για 2 χρόνια.
Αυτή είναι και η χρονολογία σταθμός στα έργα του, καθώς τότε η θεματολογία και η ατμόσφαιρά τους αλλάζουν αποκαλύπτοντας την σκοτεινή και μελαγχολική πλευρά του καλλιτέχνη - η οποία φαίνεται να εμπνέεται ιδιαίτερα από το μοτίβο του θανάτου. Τα έντονα μυθολογικά, ονειρικά και συμβολικά στοιχεία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηριακή και απόκοσμη και κατατάσσουν τον Böcklin στο Ρεύμα του Συμβολισμού.
Επηρεάστηκε από τον γερμανικό Ρομαντισμό και ο ίδιος ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον Salvador Dali, τον Giorgio de Chirico, τον Rachmaninoff και τον Hans Huber, η δεύτερη συμφωνία του οποίου έχει τον τίτλο "Böcklin-Sinfonie" προς τιμήν του ζωγράφου.
Τέλος, θαυμαστές του έργου του υπήρξαν ο Josef Goebbels και ο Hitler, ο οποίος είχε στην συλλογή του 11 πίνακές του.

War
The Isle of the Dead
Life is shortSleeping Diana watched by 2 Fauns
Silence of the Forest
Sanctuary of Hercules
Prometheus
Medusa
Calm Sea
Nessus and Deianeira
Faun with Numph
The Sacred WoodΠερισσότερα έργα του :

http://www.arnoldbocklin.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου